Victor Giosan, membru al Biroului Național PLUS, a analizat impactul pe care noua lege a pensiilor îl va avea asupra bugetului național, informează stiri.plus.
„Majoritatea PSD-ALDE a adoptat această lege cu consecințe extrem de grave din punct de vedere bugetar din cauza incompetenței, a lipsei de responsabilitate, cu intenția de a amorsa o bombă cu ceas pentru următoarea guvernare post-2020, pentru că folosește și manipulează politic în mod abject speranțele unei întregi categorii sociale”, susține Giosan cu privire la Legea pensiilor care a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
În cadrul unei scurte analize bugetare, Victor Giosan scoate în evidență impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra bugetului național și cine va deconta nota de plată, acuzând PSD-ALDE de subminarea „securității bugetar-fiscale a României pentru următorii ani”.
În primul rând, Victor Giosan evidențiază nivelul extrem de ridicat al cheltuielilor suplimentare, estimate de Guvern, care se adaugă celor deja efectuate în 2018, precum și lipsa precizării, în prezentarea acestei legi, a sursei de finanțare „a acestor sume uriașe”.
„După înfrângerea clară în alegerile europarlamentare din 26 mai, singura strategie clară a coaliției PSD-ALDE este «după noi, potopul». Miercuri, 26 iunie, a fost adoptat de Parlament proiectul noii legi a pensiilor, al cărui impact bugetar are un potențial devastator asupra bugetului național în următorii ani. Decizii absolut iresponsabile – este ceea ce a făcut coaliția de guvernare PSD-ALDE la propunerea Guvernului Dăncilă: marți, adoptarea prin ordonanță de urgență a unui Cod Administrativ declarat în integralitatea lui neconstituțional de către CCR, miercuri subminarea gravă și în cel mai abject mod cu putință – manipularea pensionarilor – a securității bugetar-fiscale a României pentru următorii ani.
Din secțiunea bugetară a expunerii de motive aflăm că propunerea Guvernului are drept consecință cheltuieli suplimentare de 25 de miliarde de lei în 2020, 58 de miliarde de lei în 2021 și peste 81 de miliarde de lei în 2022. Cheltuieli suplimentare față de cheltuielile de aproape 62 de miliarde de lei care sunt deja efectuate în 2018 – deci cel puțin cheltuieli totale cu pensiile de 87 de miliarde în 2020, 120 de miliarde în 2021 și 149 de miliarde în 2022.
Nicăieri în expunerea de motive sau în prezentarea acestei legi nu ne este prezentată sursa preconizată de finanțare a acestor sume uriașe, care pentru 2022 ar reprezenta aproximativ 12% din PIB și între 37%-40% din bugetul public consolidat. Dacă adăugăm și factura salariilor din sectorul bugetar, totul se duce spre 20% din PIB și aproximativ 62,5% din bugetul public consolidat – practic, două treimi”, a explicat Victor Giosan.
În al doilea rând, Victor Giosan prezintă, pe puncte, impactul bugetar pe care această lege îl va avea:
„Scurtă analiză bugetară a acestei propuneri:
Cheltuielile cu pensiile ar crește cu 130% în patru ani.
Guvernarea PSD-ALDE pariază pe un ritm anual de creștere a PIB de aproximativ 7% până în 2022. Această creștere nu are cum să fie una reală, nici măcar economiile subdezvoltate nu au ritmuri de creștere reală atât de mari. Ce înseamnă asta? Inflație galopantă. Și ce înseamnă inflația? Că pensiile nu vor fi mai mari decât pe hârtie, pentru că la farmacie sau la piață românii nu își vor putea cumpăra mai multe medicamente sau alimente decât înainte. România este deja „campioană” în Europa la inflație, iar intrarea într-o spirală hiper-inflaționistă nu ar face decât să afecteze și mai grav economia;
Chiar și în condițiile în care România ar înregistra aceste creșteri fanteziste, veniturile la bugetul de stat nu vor depăși 32% din PIB (lucru prognozat chiar de Ministerul Finanțelor. Ce înseamnă asta? Că statul nu și-ar permite să cheltuie mai mult pentru alte domenii în afara pensiilor. Toate celelalte capitole de cheltuieli vor trebui „înghețate”: vom ajunge astfel să plătim pentru pensii de 15 ori mai mult decât pentru sănătate sau educație și de patru ori mai mult decât pentru investiții;
Toate acestea vor conduce la un deficit bugetar cu mult peste 3% din PIB – probabil spre nivelul anului 2008, de 6%-7% din PIB. Un deficit bugetar mare provoacă dificultăți pentru achitarea datoriilor externe, poate duce la o criză valutară și la creșterea inflației. Ne îndepărtează definitiv de obiectivul aderării la Zona Euro și reprezintă o încălcare a regulilor fiscale europene, crescând posibilitatea ca România să devină ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene”, a detaliat Victor Giosan.
În final, Victor Giosan subliniază faptul că ceea ce propune Coaliția PSD-ALDE, prin această lege, nu va rezolva problema de fond a sistemului de pensii și că „o soluție mult mai bună ar fi susținerea Pilonului II de pensii”.
„Este incontestabil că pensiile mici și foarte mici (inclusiv cele absurde, de 35 de lei) au nevoie de o corecție. Dar ceea ce propune Guvernul PSD-ALDE nu rezolvă cu adevărat aceste probleme, ci, ca de obicei, îi ajută mai mult pe cei care au deja pensii mari sau foarte mari.
O soluție mult mai bună ar fi susținerea Pilonului II de pensii cu măsuri concrete care să asigure sustenabilitatea financiară pe termen mediu și lung, dar știm cu toții că actuala guvernare PSD-ALDE face tot posibilul pentru distrugerea acestui instrument.
Care sunt concluziile pe care le putem trage: majoritatea PSD-ALDE a adoptat această lege cu consecințe extrem de grave din punct de vedere bugetar din cauza incompetenței, a lipsei de responsabilitate, cu intenția de a amorsa o bombă cu ceas pentru următoarea guvernare post-2020, pentru că folosește și manipulează politic în mod abject speranțele unei întregi categorii sociale. Din păcate, societatea românească în ansamblu și, în special, categoriile cele mai dinamice economic (salariați, antreprenori, tineri) vor deconta nota de plată: fără autostrăzi și căi ferate moderne, fără o educație performantă, fără un sistem decent de sănătate, cu spectrul grecesc tot mai aproape. Și România va continua să se golească”, a argumentat Victor Giosan.
Sursa: stiri.plus