Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituţionalitate a CCR.
Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru” şi 70 de abţineri.
Legea ar urma să se aplice treptat din 1 septembrie, dată de la care Guvernul Dăncilă promite majorarea punctului de pensie.
Impactul bugetar estimat pentru anul 2020 va fi de 24,8 miliarde de lei, în 2021 de 51 de miliarde de lei, iar în 2022 impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei.
FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.
Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, va intra, miercuri, de la ora 12:00, la votul final al Camerei Deputaţilor.
Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.
PNL spune că legea este neconstituţională, USR critică pensiile speciale, PMP şi UDMR anunţă că vor vota proiectul.
Lia Olguţa Vasilescu a precizat, marţi, după şedinţa comisiilor de specialitate, că au fost efectuate „clarificări” în ceea ce priveşte plata asigurării sociale de către angajator şi, totodată, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate.
„Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale şi acolo s-a făcut precizarea că deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat CCR, ca să fie foarte clar, am operat şi aceste modificări”, a afirmat fostul ministru al Muncii.
Olguța Vasilescu speră la „o mobilizare suplimentară” a funcţionarilor de la Casa Naţională de Pensii, adică angajarea „în scurt timp” a mai multor funcţionari pentru punerea în aplicare a legii. Deputatul PSD a precizat că angajările la Casa de Pensii vor depinde şi de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni.
Ea a mai spus că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmaţiilor membrilor din Opoziţie.
„Din punctul nostru de vedere, credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creştem pensiile tuturor pensionarilor din România şi vreau să vă spun că dacă vă veţi uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Naţională de Pensii veţi vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important şi chiar să le depăşească. Vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8.000 de lei pe această lege, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege şi cred că este foarte aşteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut”, a explicat Olguţa Vasilescu.
Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă preşedintelui României pentru promulgare, dacă va fi adoptată.