Acasă Știri de actualitate Recalcularea pensiilor riscă să întârzie excesiv. Care este motivul

Recalcularea pensiilor riscă să întârzie excesiv. Care este motivul

Conducerea unei federaţii sindicale susţine că, din dorinţa de a grăbi în scop electoral recalcularea pensiilor, Ministerul Muncii ţine salariaţii la serviciu peste program şi îi împovărează cu sarcini, informează ziare.com.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Alexandru Adrian Ionică, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că presiunea la care sunt supuşi angajaţii caselor de pensii din ţară este enormă.

„Legea 221/2018 (în baza căreia se recalculează pensiile celor care au beneficiat de grupe de muncă – n.red.) a fost adoptată în luna august a anului trecut şi a intrat în vigoare în octombrie. Plăţile pensiilor recalculate trebuiau să înceapă la finele lunii martie. În aceste condiţii, abia pe 23 martie a ajuns în teritoriu softul cu ajutorul căruia se face recalcularea. Salariaţilor li s-a cerut să vină la serviciu în weekend. Şi abia pe 27 au început primele plăţi”, a declarat Alexandru Ionică, potrivit ziare.com.

Loading...

Acesta susţine că, deşi a fost livrată târziu, aplicaţia folosită la recalcularea pensiilor nu este nici măcar perfomantă.

„Atunci când pui în plata un număr mare de dosare, aplicaţia merge mult mai lent. Cu alte cuvinte, în loc să aştepţi la un dosar 3-4 minute, aştepţi şi jumătate de oră sau chiar o oră”, a mai spus Alexandru Ionică.

Sindicalistul punctează că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă Ministerul Muncii ar fi pregătit din timp recalcularea de pensii şi n-ar fi insistat să grăbească întregul proces, în scop electoral.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, recalcularea a 5 milioane de pensii – în temeiul viitoarei legi – nu se va putea face cu resursele actuale. Cu alte cuvinte, va fi nevoie de noi angajări. În plus, noii angajaţi vor avea nevoie de instruire adecvată, înainte să înceapă să recalculeze pensii. Fără astfel de investiţii absolut necesare, întregul proces de recalculare a pensiilor, asumat de Ministerul Muncii, riscă să întârzie excesiv, în defavoarea românilor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că problemele se vor rezolva după ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare. 

UPDATE ⇒ Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie 2019, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 725/28.11.2018).

Sursa: ziare.com.

Loading...