Acasă Știri de actualitate Legea pensiilor: Mamele cu trei copii se vor putea pensiona cu 6...

Legea pensiilor: Mamele cu trei copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai devreme

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Totodată, începând cu al patrulea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. De exemplu, o femeie care a născut şi crescut patru copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, se poate pensiona mai devreme cu şapte ani faţă de limita de vârstă.

Reducerea vârstei de pensionare  se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Loading...

Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă.

Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Totuși, femeile vor putea opta să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

UPDATE ⇒ Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie 2019, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 725/28.11.2018).

Loading...