Acasă Știri de actualitate Ministrul Muncii: Legea pensiilor nu este ușor de pus în practică. Aduce...

Ministrul Muncii: Legea pensiilor nu este ușor de pus în practică. Aduce multe provocări

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut, duminică, la Mamaia, că legea pensiilor aduce „multe provocări” din punct de vedere financiar și că „nu este o lege ușor de pus în practică”.

„În anul următor, evoluţia punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambiţioasă. Am avut discuţii repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor şi ne spuneam că nu este o lege uşor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să si-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică, (…) cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic, e o mare provocare pentru acest Guvern. (…) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm şi, cu modestie, spunem că încă mai avem multe de făcut.

(…) Am spus ca pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de al 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care, pe lângă creşterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet (…)”, a declarat Marius Budăi.

Loading...

Ministrul a răspuns şi afirmaţiilor conform cărora inflaţia creează dificultăţi pensionarilor, chiar dacă pensiile vor creşte.

„S-a spus foarte mult că inflaţia manancă aceste creşteri de pensii şi salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creşterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele preţului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creştere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”, a explicat Budăi.

Din 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie a crescut cu 15%, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. De asemenea, indemnizația socială pentru pensionari s-a majorat cu 10%. 

Loading...