Acasă Știri de actualitate Andrei Caramitru (USR): Pensiile mici trebuie să crească, iar pensiile speciale trebuie...

Andrei Caramitru (USR): Pensiile mici trebuie să crească, iar pensiile speciale trebuie tăiate

Economistul Andrei Caramitru susţine, luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că deficitul bugetar va fi de 5% în acest an, motiv pentru care noua lege a pensiilor, în forma actuală, nu poate fi susţinută.

„Am scris deja în Ianuarie că deficitul anul 2019 va fi de 5%. Ce se întâmplă acum? Exact ce am spus. Un dezastru total:

  • deficitul la sfârșitul lui mai e deja 1.4%. La mijlocul anului va fi de 2%. Deci 4% la sfârșitul anului;
  • însă legea pensiilor mai adaugă 8 miliarde lei costuri (aproape 1 la suta). Deci 5%;
  • costul extra al legii pensiilor e așa, ca procent din PIB, anii următori: 2.4% în 2020, 5.8% în 2021, 8% în 2022. Care se adaugă la 4-5%. Colosal. Imposibil.

Ce se va întâmpla de fapt? În trimestrul 4 vor tăia tot ce se poate tăia (au început deja): investiții, hârtie igienică, buget de încălzire și lumină. Tot.

Loading...

De la anul – dacă îi mai finanțează cineva, vor arunca totul în aer înainte de alegeri. Dacă nu, vor fi obligați să crească taxele (cel mai simplu va fi TVA-ul).

După ce Guvernul va fi schimbat, la anul, va fi obligat să ia măsuri dure. Vestea bună este că se poate rezolva fără sa afectăm decât 1-2% din populație, îi lovim doar pe pesediștii favorizați:

  • tăiate pensiile speciale, cumulul de salarii și pensii în sistemul public și 100-200 de mii de sinecuriști politruci din aparatul public. Economisim așa vreo 4-5 miliarde de EURO. 2-3 la sută din PIB.
  • tăiem conductele de bani corupți (PNDL etc). Încă cel puțin 1-2 la sută din PIB;
  • Simplificăm și reducem taxele, dar creștem baza de impozitare și reformăm ANAF-ul. Toate firmele și oamenii să plătească taxe decente, fără favoritisme politice ca până acum (dacă ești firma de casa a PSD ești protejat acum, dacă nu te încarcă cu controale și taxe)
  • legea pensiilor nu este posibilă în forma actuală. Va fi schimbată. Pensiile trebuie să crească pentru cei cu pensii mici, nu și pentru cei cu pensii foarte mari. Se poate face asta și prin taxarea pensiilor mari, peste un anumit nivel (acum taxele sunt aproape 0).

Deci se poate. Însă dacă nu schimbam repede Guvernul ăsta, țara intra în faliment final, Venezuela”, a scris Andrei Caramitru, luni, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ⇒ Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie 2019, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 725/28.11.2018).

Loading...