Acasă Știri de actualitate Voluntariatul ar putea fi luat în calcul la stabilirea pensiei

Voluntariatul ar putea fi luat în calcul la stabilirea pensiei

Sursa FOTO: VideoBlocks
Sursa FOTO: VideoBlocks

Voluntariatul ar putea fi luat în calcul la stabilirea pensiei, dacă proiectul de lege privind modificarea şi completarea articolului 49 din Legea nr. 263 din 2010 va deveni lege, anunță economica.net.

Voluntariat ar putea fi asimilat stagiului de cotizare la pensie, arată un proiect de lege iniţiat de deputatul ALDE Ştefan Alexandru Băişanu.

„În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, în care asiguratul a desfăşurat activitate de voluntariat în cadrul unei organizaţii, persoană juridică de drept public sau privat, fără scop lucrativ”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 49 din Legea nr. 263 din 2010.

Loading...

Totodată, voluntariatul realizat în domeniul studiilor absolvite, pe o perioadă de minimum un an, ar putea fi considerat vechime în muncă, dacă un alt proiect iniţiat de Băişanu va fi adoptat. Este vorba de proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 78 din 2014.

Proiectele de lege au fost înregistrate la Consiliul Economic şi Social (CES).

Pentru a intra în vigoare, proiectele trebuie să fie adoptate de ambele Camere ale Parlamentului, promulgate de şeful statului şi publicate în Monitorul Oficial.

Loading...