Acasă Știri de actualitate Tăriceanu: Majorarea pensiilor cu 40% nu e sustenabilă. Deficitul este foarte mare

Tăriceanu: Majorarea pensiilor cu 40% nu e sustenabilă. Deficitul este foarte mare

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că majorarea pensiilor în septembrie cu 40%, potrivit Legii nr. 127/2019, nu este sustenabilă. 

„În momentul de față, majorarea de 40% nu e sustenabilă. Deficitul este foarte mare, iar ministrul de Finanțe se împrumută pe bandă rulantă. Ce trebuie Guvernul să facă urgent e să ia măsurile de creștere a veniturilor bugetare, pentru ca această apăsare pe buget a majorării pensiilor să se diminueze, ca să poată face față prevederilor legii. Acest lucru e posibil, dacă ministrul de Finanțe nu ar sta toată ziua pe la televizor să dea interviuri și s-ar apuca să pună ordine în colectarea de TVA, a celorlalte venituri”, a declarat, duminică, la România TV, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că sunt și alte măsuri care s-ar putea lua.

Loading...

„Trebuie o viziune puțin diferită, care să fie a unui ministru de Finanțe preocupat să-și gestioneze cât mai bine ministerul”, a afirmat Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a precizat, la Hotnews, că sunt prevăzuţi bani la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% din luna septembrie, dar nu este „100%” sigură aplicarea acestei măsuri, deoarece „totul depinde de cum evoluează economia”.

„Nu e 100% asta. Repet, banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o creștere economică consolidată, să relansăm investițiile, să îmbunătățim colectarea.

Se poate realiza lucrul respectiv, dar, repet, totul depinde de cum evoluează economia, totul depinde ca urmare a economiei, încasările bugetare, și, mai ales, de perspective.

Aici, în momentul în care iei o decizie să crești un venit, un salariu, o pensie, alocații de copii și alte categorii de venituri, astea sunt cheltuieli care sunt obligatorii după majorare pe toți anii care vin, nu mai poți să umbli la cheltuielile respective.

Din cauza asta, trebuie să ai extrem de multă precauție în ceea ce privește realizarea, luarea unor astfel de decizii”, a explicat Orban, recent, la Hotnews.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii prevede o majorare a punctului de pensie de până la 40% pentru anul 2020. Astfel, punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020.

Loading...