Acasă Știri de actualitate Stagiul de cotizare, redus pentru mai multe categorii de pensionari. Legea, promulgată

Stagiul de cotizare, redus pentru mai multe categorii de pensionari. Legea, promulgată

Preşedintele României a semnat decretul de promulgare a legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Se reduce stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de pensionari care au muncit în condiţii speciale, precum şi vârsta standard de pensionare cu 13 ani.

Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani în activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale (aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc) se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani şi raportarea pentru calculul pensiei la un stagiu de cotizare de 25 de ani.

Loading...

De asemenea, prin amendamentele propuse, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani în locurile de muncă respective.

Totodată, toate pensiile recalculate vor beneficia de recalcularea pensiilor utilizându-se stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti.

Procesul de recalculare a pensiilor va începe de la 1 octombrie 2018.

Mai mult, de reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani beneficiază şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011.

Loading...