Acasă Știri de actualitate Românii vor avea acces la o bază de date comună ANAF –...

Românii vor avea acces la o bază de date comună ANAF – CNPP. Ce informații vor putea vedea

Sursa FOTO: Getty Images
Sursa FOTO: Getty Images

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunţat, la Antena 3, că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naţionale de Pensii şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuţiile către stat.

„Poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român”, a spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a vorbit, la Antena 3, despre faptul că în România nu există o bază de date în care contribuabilii să poată verifica dacă le-au fost sau nu plătite contribuţiile la stat.

Loading...

„ANAF va avea o bază de date pe care o va transmite Casei de Pensii, iar dumneavoastră veţi intra în dreptul numelui dumneavoastră, cu CNP-ul, şi veţi vedea şi numărul de puncte pe care le aveţi acum acumulate, ca să puteţi să vă faceţi calculul pensiei, şi, de asemenea, veţi putea vedea dacă angajatorul v-a plătit contribuţia. Ceea ce zic că este foarte important. (…) Avem fonduri europene şi vom avea o bază de date şi poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Este în curs de creare această bază de date”, a declarat Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că au fost două milioane de oameni pentru care nu erau plătite contribuțiile, iar statul a trebuit să „acopere toate aceste cheltuieli, reprezentând deficitul, fără a-şi permite să-şi mărească pensiile”.

Olguța Vasilescu a menționat că baza de date va fi funcţională în momentul apariţiei Legii pensiilor.

„Noi avem la ora actuală o posibilitate să intraţi şi acum pe site-ul Casei Naţionale de Pensii să vă informaţi despre pensia dumneavoastră, dar va fi mult mai detaliată în momentul apariţiei legii”, a mai spus ministrul Muncii.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

Loading...