Acasă Știri de actualitate Rectificarea bugetară, adoptată. Parlamentul a aprobat majorarea pensiilor cu 40%

Rectificarea bugetară, adoptată. Parlamentul a aprobat majorarea pensiilor cu 40%

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la majorarea cu 40% a punctului de pensie.

Au fost 242 de voturi „pentru”, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Loading...

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, senator PNL, a declarat că acest lucru este un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

„Nu lăsăm PSD să arunce România în aer.

Ceea ce a făcut PSD astăzi în Parlament este clar un act de agresiune la stabilitatea economică a României.

Nu-i vom lasă să arunce țara în aer. Este garanția pe care o dăm tuturor românilor.

Au aruncat țara în criza din 2009 cu o acțiune similară. Nu-i vom lasă să facă la fel și acum.”, a scris Cîțu, marți, pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ludovic Orban a anunțat deja că este pregătit să atace proiectul rectificării bugetare la Curtea Constituțională, dacă va fi adoptat în forma propusă de PSD.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale”, a spus, luni, Ludovic Orban.

Atât BNR, cât și UE și FMI au avertizat că o asemenea creștere ar duce la explozia deficitului bugetar.

Majorarea punctul de pensie cu 40% ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB, fiind posibil un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, potrivit raportului de analiză a convergenţei “România – Zona Euro, Monitor”, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raport.

Documentul face referire, între altele, şi la opinia cea mai recentă a Consiliului Fiscal, în care se menţionează că este esenţial să fie evitată o creştere a punctului de pensie cu 40%, care ar destabiliza economia şi mai mult, „în vremuri tare complicate”, când trebuie să luptăm cu COVID-19, să atenuăm efectele crizei economice.

Revenim cu detalii.

Loading...