Acasă Știri de actualitate Proiect: Taxarea cu 90% a veniturilor impozabile din pensii care trec de...

Proiect: Taxarea cu 90% a veniturilor impozabile din pensii care trec de 10.000 de lei

Venitul impozabil din pensii care trece de pragul de 10.000 lei lunar ar urma să fie impozitat cu 90%, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul PSD Liviu Marian Pop, relatează profit.ro.

„Având în vedere faptul că în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reținut este de doar 7.189 lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că pensia unei persoane care ar avea 30 de ani, în mod constant, un salariu egal cu al președintelui României, cel mai mare în ierarhia stabilită de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu ar depăși după această perioadă o suma mai mare de aproximativ 10.000-11.000 de lei”, arată Liviu Marian Pop.

Senatorul PSD susține că resursele financiare obținute printr-o astfel de măsură, „cu un profund caracter moral”, vor putea rezolva probleme de natură socială cu care se confruntă comunitățile vulnerabile.

Loading...

„Suntem convinși, de asemenea, că o medie a pensiilor plafonate la un cuantum de 20.000-30.000 de lei, echivalentul unor sume care reprezintă venitul mediu brut din țările cele mai dezvoltate din Europa (ex: Elveția, Norvegia, Luxemburg etc.), conform datelor publicate de reprezentanții Comisiei Economice a ONU (CEONU), poate asigura și în România un trai decent pensionarilor care obțin venituri din pensii, în mare parte asigurate de la bugetul de stat. Nu mai vorbim de pensiile cu mult mai mari care trec de 14.000 de euro, sume care sunt de neconceput pentru oamenii de rând”, mai precizează Pop.

În prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei, iar impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Liviu Marian Pop propune ca doar pentru venitul impozabil din pensii de până la 10.000 lei (aproximativ 2.100 euro la cursul de schimb actual) să se aplice cota de 10%.

Pentru venitul impozabil de peste 10.000 lei, cota de impunere ar urma să fie de 90%, potrivit proiectului senatorului PSD.

Loading...