Acasă Știri de actualitate Profit.ro: Sute de pensionari pe caz de boală au rămas fără pensii....

Profit.ro: Sute de pensionari pe caz de boală au rămas fără pensii. Mulți sunt apți de muncă

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) evaluează anual mii de pensionari de invaliditate, iar verdictele medicilor institutului conduc la suspendarea plății pensiei în sute de cazuri.

În ultimul an și jumătate, aproximativ 800 de persoane și-au pierdut pensia prin simpla neprezentare la expertiză, relatează Profit.ro.

Anul trecut, INEMRCM a convocat 4.490 de pensionari de invaliditate în vederea expertizei medicale a capacității de muncă. Conform datelor obținute de Profit.ro, s-au prezentat la Institut doar 3.851 de persoane, restul de 639 fiind propuse, ca pedeapsă, pentru suspendarea plății pensiei.

Loading...

În prima jumătate a acestui an,  numărul pensionarilor pe caz de boală expertizați a scăzut cu peste 42%, fiind înaintate doar 1.465 de convocări, însă tot au existat 158 de persoane care nu s-au prezentat.

O parte însemnată din cei care se prezintă la expertizare sunt declarați apți de muncă și propuși pentru suspendarea plății pensiei de invaliditate, indică sursele Profit.ro.

Din 2010, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă din cadrul Institutului are inclusiv competența de a propune sancționarea medicilor experți ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale și a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate.

Mai multe informații aveți pe profit.ro.

Loading...