Acasă Știri de actualitate Orban, despre majorarea pensiilor: „Se va face pe baza unor analize extrem...

Orban, despre majorarea pensiilor: „Se va face pe baza unor analize extrem de serioase”

Preşedintele Partidului Național Liberal, premierul Ludovic Orban, a anunțat că, în cursul acestei săptămâni, ar urma să fie finalizată analiza privind majorarea punctului de pensie.

„Obiectivul guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase.

În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni, care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor în conformitate cu legea responsabilității fiscal-bugetare.

Loading...

De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face pe de o parte Comisia de Prognoză, care e în subordinea guvernului, pe de altă parte prognozele privind evoluția economiei, care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei, mai ales în statele Uniunii Europene, pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele Uniunii Europene cu care avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale.

În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care vom face majorarea, însă nimeni nu poate să vă spună acest procent. Sigur, ministrul Finanțelor când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10% a făcut-o pe baza unor date intermediare. Când vom avea toate aceste informații, vom lua decizia și o vom comunica public.

Cert este că ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere a pensiilor să poată să fie susținută, nu numai în anul ăsta, ci și în anul următor și peste doi ani, și peste trei ani, și peste patru ani.

(…) Deocamdată aștept analizele, aștept studiile de impact, aștept prognozele. În funcțiile de acestea, împreună vom lua decizia, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Muncii, cu toți specialiștii de la Casa de Pensii, astfel încât, repet, să fie o creștere sustenabilă, o creștere care să fie în concordanță cu realitățile economice și cu perspectivele de evoluție ale economiei”, a declarat prim-ministrul.

Întrebat dacă Executivul ia în calcul și majorarea pensiei minime, Ludovic Orban a răspuns: „Cu siguranță, în măsura în care se majorează punctul de pensie, în funcție de majorarea punctului de pensie dorim și pentru pensiile minime, așa numitele pensii sociale, să existe același procent de creștere a pensiei minime egal cu procentul cu care va crește punctul de pensie”.

Premierul a mai menționat că această analiză va fi finalizată în cursul acestei săptămâni.

Loading...