Acasă Știri de actualitate OUG adoptată de Guvern: Se elimină inechitățile în cazul pensionarilor din domeniul...

OUG adoptată de Guvern: Se elimină inechitățile în cazul pensionarilor din domeniul minier

Guvernul a adoptat, marți, un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică și completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publicecu modificările și completările ulterioare, care vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

Astfel, proiectul de act normativ stabilește ca și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

În prezent, de aceste drepturi beneficiază numai personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă din lună, în unități miniere.

Loading...

Actul normativ urmărește, de asemenea, eliminarea inechităților existente între categoriile de pensionari cu drepturi stabilite după data de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, având în vedere că la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie.

Pensiile aflate în plată în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în activități din domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor vor fi, potrivit documentului aprobat astăzi, recalculate.

Loading...