Fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, a spus, la România TV, că asociaţiile de pensionari au solicitat neimpozitarea pensiilor de sub 100 de milioane de lei vechi şi acordarea celei de-a 13-a pensii.
Proiectul noii legi a pensiilor de stat a fost adoptat de Parlament, fără a se ține cont de aceste cerințe.
„Oricine din România e de acord că un pensionar nu poate să trăiască decent cu o pensie de 1.000 de lei şi trebuia să luăm nişte măsuri, nimeni nu poate să nu recunoască faptul că legea avea nişte dezechilibre care trebuiau corectate. Două femei şi un bărbat care au lucrat şi cotizat la fel, o femeie avea 1450, cealaltă 1600, bărbatul 1250 de lei…Noi am corectat dezechilibrele, toţi vor avea o pensie de 3.000 de lei.
„Noi am lucrat cu Comisia de prognoză, care în ultimii 25 de ani nu a dat greş niciodată, faţă de FMI sau CE, care au dat estimări greşite. Aceste pensii vor putea să fie susţinute aşa cum le-am pus noi, dar e adevărat că ieri am avut o discuţie cu pensionarii, care au mai venit şi cu alte doleanţe, să se renunţe la impozitarea pensiilor până la o sumă de 100 de milioane de lei vechi, să se acorde a 13-a pensie, foarte multe doleanţe…am făcut pe loc nişte calcule. Am adunat tot ce consideră că trebuie modificat, pentru că degeaba facem o lege frumoasă, dar care să nu poată fi aplicată, iar ei au fost de acord că varianta noastră e mulţumitoare, e maximum din cât poate să dea statul la acest moment”, a declarat Olguţa Vasilescu.
Proiectul noii legi a pensiilor este prevăzut să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021 – moment la care actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie semnată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.