Acasă Știri de actualitate Mugur Isărescu: Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc

Mugur Isărescu: Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că pensiile din România ar trebui să crească, dar procentul cu care cresc reprezintă o problemă, în condiţiile în care economia creşte cu 4% pe an, în timp ce pensiile sunt aşteptate să avanseze cu 40%, notează News.ro.

„Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. Păi da legea e mare şi lată, are atâtea prevederi. Hai să fim serioşi cu cifrele. Nu pot să vă dau acum un răspuns pentru că nu am un răspuns. Aici nu este decât soluţie politică. Deci nu avem soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%, că nu ceva marginal, e jumătate din populaţia activă a ţării. Deci câtă filosofie trebuie să faci aici? Într-adevăr soluţia este dificilă, dar e politică şi socială”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că pentru stabilirea nivelului cu care să se majoreze pensiile este necesară o fundamentare care să găsească nivelul optim între politic, social, financiar și nevoile electorale.

Loading...

„O cifră, trebuie să-i găsești fundamentare. Să găsești optimul între politic, social, electoral, dar și financiar, pentru că nu pică banii din cer. Discuția asta dacă sunt sau nu sunt bani e total eronată. Se adună la televiziuni si se vorbește dacă sunt sau nu sunt bani. Păi nu sunt bani dacă avem deficite. A avut țara asta vreodată surplus bugetar? Polonia are un buget construit pe deficit zero”, a afirmat Mugur Isărescu.

Punctul de pensie, principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor, urmează să se majoreze cu 40%, până la valoarea de 1.775 de lei, din septembrie 2020.

Loading...