Acasă Știri de actualitate Budăi: Pensiile speciale pentru primari, o „reparaţie“ pentru cei care au pensii...

Budăi: Pensiile speciale pentru primari, o „reparaţie“ pentru cei care au pensii mici

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că pensiile speciale care vor fi plătite primarilor, în urma adoptării de către Executiv a Codului Administrativ, sunt o „reparaţie” pentru cei care au acum pensii mici, iar impactul financiar al acestor pensii speciale nu este major. 

Pensiile speciale ale primarilor vor intra în vigoare din clipa în care OUG va fi publicată în Monitorul Oficial, precizează Marius Budăi.

Ministrul Muncii afirmă că noua legislaţie este binevenită pentru că face o „reparaţie” pentru primarii defavorizaţi care, după mai multe mandate, nu primesc în prezent decât pensii de 1.200-1.400 lei lunar.

Loading...

„Aceste indemnizaţii de limită de vârstă vin ca o reparaţie, sau ca o reacţie la ce s-a întâmplat în trecut. Unii primari nu au avut contributivitate, nu au avut salariu, ci indemnizaţie de primar şi, după 4-5-6 mandate, primesc o pensie de 1.200-1.400 lei pe lună. De aici a pornit această discuţie”, a declarat Marius Budăi, marți, la Realitatea TV.

Ministrul Muncii susține că toți primarii şi-au dorit acest act normativ, nu doar cei de la PSD.

Marius Budăi a menționat că noile pensii speciale nu sunt date de la bugetul de stat, ci din bugetele locale, ale primăriilor sau consiliilor locale. Întrebat despre impactul financiar, ministrul Muncii a spus că „nu va fi foarte mare”.

„Nu se plăteşte nimic retroactiv, ci doar pe viitor, din momentul aprobării noului act normativ. Vă spun cu sinceritate că nu am văzut un primar care să se opună la acest lucru, s-a discutat cu toate asociaţiile de comune, oraşe, municipii, de toată coloratura politică. Vorbeam de ipocrizia politică şi trebuie spus că toţi primarii, şi cei de la PNL şi ceilalţi, îşi doresc acest lucru.

Dar ei spun: Lasă-i pe ăştia să facă şi să deconteze ei politic. Nu sunt de acord cu excedente bugetare ţinute de unii primari 1-3 ani ca să facă ceva cu banii doar înainte de alegeri. Eu sunt pentru dezvoltarea continuă, în fiecare an, nu doar din 4 în 4 ani ca să vadă cetăţeanul că fac eu ceva în comună”, a mai spus ministrul Muncii.

Guvernul Dăncilă a adoptat, marți, Ordonanţă de urgenţă privind Codul administrativ, prin care se acordă pensii speciale pentru primari.

Loading...