Acasă Știri de actualitate Noua lege a pensiilor „va elimina toate inechităţile existente”, susține Olguța Vasilescu

Noua lege a pensiilor „va elimina toate inechităţile existente”, susține Olguța Vasilescu

Sursa FOTO: constanta.press
Sursa FOTO: constanta.press

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a reafirmat că noua lege a pensiilor va elimina toate inechităţile existente.

Olguța Vasilescu a explicat şi de ce noile prevederi nu pot fi aplicate mai devreme de anul 2021.

„Putem spune că, chiar dacă legea intră efectiv în vigoare în 2021, pe puncte, sunt păstrate toate prevederile pe care noi le-am avut trecute în programul de guvernare. O să mă întrebaţi de ce nu mai devreme de 2021. Pentru că este vorba de 5,2 milioane de dosare de pensii care vor trebui să fie calculate în această perioadă de doi ani de zile. Munca va fi infernală pentru Casa de Pensii. Va trebui să suplimentăm numărul de angajaţi, ca să poată să reziste unui asemenea efort, şi de asemenea va trebui să schimbăm softurile”, a declarat ministrul Muncii.

Loading...

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume:

  • 1.265 de lei în 2019;
  • 1.775 de lei în 2020;
  • 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții.

„Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează”, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Mai multe detalii AICI.

Loading...