Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că majorarea punctului de pensie ar putea fi făcută prin ordonanţă de urgenţă.
Decizia privind modalitatea prin care se va majora punctul de pensie va fi luată după consultări cu Ministerul Justiţiei.
„Vom regla prin ordonanţă de urgenţă dacă va fi nevoie. Nu Legea pensiilor, anumite reglaje. Dacă vor trebui făcute, le vom regla prin ordonanţă de urgenţă… Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legală: fie ordonanţă, fie lege, fie hotărâre de guvern. Vom vedea, vom decide, ne vom sfătui cu Ministerul Justiţiei şi vom decide ca atare”, a spus ministrul Muncii.
Potrivit acestuia, efortul bugetar necesar pentru majorarea pensiilor (8 miliarde de lei) este prevăzut în buget. Totodată, Budăi susține că sunt bani suficienți pentru recalcularea grupelor de muncă, Ministerul Muncii fiind în prezent în etapa de contractare a societăţii care va realiza softul pentru recalculare.
De asemenea, ministrul a precizat că respinge ideea îngheţării pensiilor.
„Dacă rămâneam doar pe calculul indexării, valoarea punctului de pensie de astăzi era 1.045 de lei, din calcul, cu pixul pe hârtie. Valoarea punctului astăzi este de 1.100 de lei şi în septembrie 2019 va fi de 1.265 de lei, aşa cum am prevăzut în programul de guvernare”, a subliniat Marius Budăi.
Proiectul noii legi a pensiilor de stat a fost adoptat de Parlament. Acesta este prevăzut să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021 – moment la care actuala lege a pensiilor publice ar urma să fie abrogată. Pentru a se aplica, inițiativa legislativă trebuie semnată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.