Acasă Știri de actualitate Ministrul Muncii: Dublarea pensiilor până în 2021 are suport economic

Ministrul Muncii: Dublarea pensiilor până în 2021 are suport economic

Sursa FOTO: Inquam Photos - Bogdan Dănescu
Sursa FOTO: Inquam Photos - Bogdan Dănescu

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că dublarea pensiilor până în 2021, aşa cum prevede noul proiect de lege, are suport economic, chiar dacă presupune un efort bugetar suplimentar de 15 miliarde de lei.

Olguţa Vasilescu a explicat că numărul angajaţilor este în creştere, iar calculele au la bază previziunile Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Explicaţia este simplă: se estimează, în paralel, o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale. În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde lei, faţă de 58,9 miliarde în anul 2018. Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia Fiscal-Bugetară, în raport cu execuţia bugetară a anului 2018, care indică o creştere a veniturilor faţă de cele estimate (cu 3,5 miliarde de lei)”, a afirmat Vasilescu.

Loading...

Potrivit acesteia, la fel ca şi în cazul transferului contribuţiilor, „în pofida celor care s-ar fi bucurat, parcă, de o nereuşită a sa”, acesta a dus la înjumătăţirea deficitului în sistemul public de pensii.

„Ţin, de asemenea, să vă reamintesc că un factor foarte important este şi acela că, în 2017 şi 2018, după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăsit pe cel al pensionarilor”, a mai arătat ministrul Muncii.

Toate pensiile vor fi recalculate în următorii 4 ani, iar punctul de pensie va ajunge la 1.875 de lei în 2021, adică 800 de lei peste nivelul de acum, susține ministrul Muncii.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

Loading...