Acasă Știri de actualitate Ministerul Muncii, despre biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu handicap 

Ministerul Muncii, despre biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu handicap 

Biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu handicap vor putea fi ridicate şi distribuite acestora de organizaţiile neguvernamentale care le protejează şi promovează drepturile, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin HG nr. 1017 / 2018.

Documentul adoptat dă posibilitatea eliberării biletului de călătorie gratuită de către DGASPC şi în baza cererii organizaţiilor neguvernamentale care au ca scop protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceste organizaţii vor putea ridica biletele de călătorie gratuită, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu DGASPC, urmând a le distribui membrilor săi.

Loading...

Soluţia vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, membre ale acestor organizaţii neguvernamentale şi constituie o măsură de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi cu dificultăţi în mobilitate, dar şi una de debirocratizare.

În prezent, dreptul la transport interurban al persoanelor cu handicap este reglementat de Legea nr. 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, iar modalitatea de acordare a acestor drepturi este stabilită prin Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1017/ 2018. Acestea stabilesc regula prin care eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de DGASPC numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens sau în baza cererii asistentului personal.

Precizăm că la data de 31.12.2018 erau 323.365 persoane cu handicap grav şi 410.105 persoane cu handicap accentuat. Dintre aceste 733.470 persoane care aveau dreptul la transport interurban gratuit, doar 83.000 şi-au exercitat efectiv acest drept.

„Dorim să venim în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât acestea să poată avea acces mai uşor la biletele de călătorie gratuită şi le mulţumim, cu această ocazie, partenerilor din organizaţiile neguvernamentale pentru sprijinul acordat în intermedierea acestui drept al persoanelor cu dizabilităţi. Prin această măsură continuăm procesul de debirocratizare început în acest mandat, proces pe care îl vom continua şi prin măsuri viitoare, a căror menire este aceea de a uşura, pe cât posibil, viaţa persoanelor cu dizabilităţi”, transmite ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Loading...