Acasă Știri de actualitate Mihai Fifor: PSD a majorat pensiile în avans şi mai mult decât...

Mihai Fifor: PSD a majorat pensiile în avans şi mai mult decât prevede legea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a afirmat, joi, că liberalii vin „din nou cu minciuna că PSD nu ar fi majorat pensiile” aşa cum prevede legea, de la 1 ianuarie 2019, şi i-a transmis liderului PNL, Ludovic Orban, că social-democraţii nu vor lăsa netaxate aceste „minciuni”.

„După ce ieri s-au opus Legii pensiilor în Senat, cei de la PNL vin din nou cu minciuna că PSD nu ar fi majorat pensiile cum prevede legea, de la 1 ianuarie 2019. Nu vom mai lăsa netaxate aceste minciuni, domnule Orban! PSD a majorat pensiile în avans şi mai mult decât prevede legea. În 2017, am majorat de două ori punctul de pensie, la 1 ianuarie şi la 1 iulie. Cea de-a doua creştere era în avans faţă de ianuarie 2018, la fel cum la 1 iulie 2018 am făcut în avans majorarea prevăzută pentru 1 ianuarie 2019, pe care PNL spune că nu am fi făcut-o. Tot aşa, în acest an, la 1 septembrie vom face în avans majorarea de anul viitor din ianuarie. După calendarul invocat de PNL, acum punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.045 lei. Ia întrebaţi un pensionar cât are punctul de pensie, d-le Orban! Nu cumva 1.100 lei? Şi are această valoare de la 1 iulie anul trecut, deci mai devreme de 1 ianuarie 2019. De ce minţiţi atunci, d-le Orban? Puteţi răspunde? Dacă nu, măcar încetaţi cu minciunile!”, a scris Fifor, joi, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Digi24, că liberalii susţin creşterea pensiilor, însă în baza unui mecanism „stabil, predictibil”, care să aibă la bază „elemente obiective”.

Loading...

Liderul Partidului Național Liberal a mai spus că proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR, a fost respins miercuri deoarece partidele de la putere nu „au reuşit să-şi mobilizeze majoritatea”.

„Noi am atacat Legea pensiilor la Curtea Constituţională şi CCR ne-a dat dreptate, a declarat neconstituţională Legea pensiilor. Acum se dezbate Legea pensiilor după ce au fost declarate neconstituţionale mai multe articole, pe mai multe motive. (…) Noi nu numai că suntem pentru creşterea pensiilor, dar noi vrem ca această creştere a pensiilor să se facă pe baza unor elemente obiective, care ţin de creşterea economică, de rata inflaţiei, formula care a existat în lege şi pe care ei n-au aplicat-o. În lege spune clar: pensiile se indexează anual la începutul anului şi se indexează cu o sumă care reprezintă 50% din creşterea salariului mediu brut plus inflaţia. (…) În mod normal, pensiile în 2018 şi 2019, conform legii, trebuiau să crească de la 1 ianuarie”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, la Digi24.

Senatul a respins, miercuri, proiectul privind sistemul public de pensii.

Loading...