Acasă Știri de actualitate Lia Olguța Vasilescu: Punctul de pensie nu va crește pentru toți pensionarii

Lia Olguța Vasilescu: Punctul de pensie nu va crește pentru toți pensionarii

Guvernul României a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

În noua lege a pensiilor, programată să se aplice din 2021, se face o delimitare clară între cine va fi considerat pensionar și cine va primi un ajutor social în loc de pensie.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat, la Antena 3, că pensionarii care nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani, între care se numără persoanele care încasează pensia minimă, vor avea un statut de asistați social, reglementat printr-o legislație proprie.

Loading...

Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee.

„Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a explicat Olguța Vasilescu.

Mai multe detalii aveți AICI.

Loading...