Acasă Știri de actualitate Funcționarii publici pot să lucreze, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare

Funcționarii publici pot să lucreze, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare

Funcţionarii publici au posibilitatea de a lucra, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani, potrivit unui act normativ intrat, recent, în vigoare.

Prevederile sunt incluse în Legea nr. 156/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Actul normativ a fost promulgat de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 554 din 3 iulie 2018, informează Avocatnet.

Funcţionarii publici pot să ceară menţinerea în activitate, atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare. Solicitarea trebuie formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.

Loading...

„Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”, prevede actul normativ.

Funcţii publice, potrivit legii amintite, sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judeţ/localitate, consilier juridic, arhitect-şef, inspector de muncă sau manager public.

Sursa: Avocatnet

Loading...