Acasă Știri de actualitate Dublarea pensiilor, o iluzie? Olguţa Vasilescu recunoaşte: Nu mai sunt bani de...

Dublarea pensiilor, o iluzie? Olguţa Vasilescu recunoaşte: Nu mai sunt bani de pensii

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

„(…) În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută. Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată”, a declarat Olguţa Vasilescu, luni, la România TV.

Ministrul Muncii susţine că toate pensiile vor fi recalculate în următorii 4 ani, iar punctul de pensie va ajunge în 2021 la 1.875 de lei, adică 800 de lei peste nivelul de acum. 

Loading...

Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”, a subliniat ea.

Olguța Vasilescu omite să menționeze că sistemul de pensii este deja pe deficit. Dublarea pensiilor înseamnă un efort bugetar de peste o sută de miliarde de lei. Sunt bani pe care statul se angajează de acum să îi plătească abia în 2021. Nimeni nu garantează însă că prevederile vor rămâne aceleaşi, informează DIGI24.

Costurile împrumuturilor au ajuns deja la 5% pe an, şi tind să crească, iar deficitul bugetar era de 15 miliarde lei, 1,6% din PIB, la şase luni.

Olguţa Vasilescu recunoaşte: Nu mai sunt bani de pensii

„Nu putem face rectificare pe bucăți, noi suntem serioși și nu ne batem joc. Trebuie făcut tot, pentru că banii luați de la Servicii se duc la pensii. (..) În luna iulie a fost aprobată o lege. Vorbim despre o lege aprobata de curând de Parlament pe care trebuie să o punem în vigoare și avem nevoie de bani”, a declarat ministrul Muncii.

Dacă Guvernul nu are bani să plătească pensiile în acest an, ce se va întâmpla cu „dublarea” promisă în 2020/ 2021?

Guvernul este obligat să cârpească plata pensiilor cu bani luaţi de la serviciile secrete, serviciile de pază şi ordine, administraţia prezidenţială. Cât pot ajunge aceste cârpeli? Câteva săptămâni, o lună, după care de unde mai ia bani? (Ştefan Vlaston – Adevărul)

România, țara din Uniunea Europeană cu cele mai accelerate scumpiri (EUROSTAT) 

„Sistemul în principal e pe un deficit enorm undeva la 4 miliarde de euro pe an. Noi pe an avem o gaură la bugetul pensiilor pe care acum aceşti guvernanţi se gândesc să o dubleze. Efortul bugetar va fi enorm, iar acest sistem public de pensii produce şi un tip de deficit foarte periculos, deficit structural asupra căruia UE ne atrage mereu atenţia: fiţi atenţi că acest deficit în cazul recesiunii vă pune rău de tot pe butuci, puteţi să păţiţi ca Grecia care nici ea n-a acordat atenţie acestui tip de deficit”, a declarat analistul economic Cristian Păun, într-un interviu pentru DIGI24.

Dublarea pensiilor, o iluzie sau o pilulă otrăvită?

„La ora actuală, un salariat contribuie pentru 4 pensionari, iar circa 34% din cheltuielile României se duc pe pensii. (…) Când spui că vei dubla pensiile, uitându-ne și la sistemul de pensii care are un deficit undeva pe la 3 miliarde de lei la jumătatea anului (…) vedem că așa ceva este fie o iluzie, fie o pilulă otrăvită, vândută românilor pe post de mare inovație fiscală”, afirmă el, într-un alt interviu acordat ziare.com. 

Olguța Vasilescu susține că, datorită noii legi a pensiilor, se va reduce total deficitul la fondul de pensii.

Surse: DIGI24, România TV, ziare.com, Adevărul
Loading...