Acasă Știri de actualitate Deputatul Matei Dobrovie (PNL): Legea pensiilor și comoara din adâncuri

Deputatul Matei Dobrovie (PNL): Legea pensiilor și comoara din adâncuri

În goana după voturile pensionarilor, PSD vine cu un proiect de lege nesustenabil, impactul bugetar uriaş fiind cu bătaie lungă, a transmis deputatul PNL Matei Dobrovie, adăugând că cei din coaliţia PSD-ALDE aruncă practic responsabilitatea cea mai mare pe guvernele viitoare.

„După ce a fost declarată parţial neconstituţională de către CCR , Legea pensiilor a fost revizuită în Parlament şi votată în Camera Deputaţilor, întrunind 198 de voturi pentru şi 70 de abţineri. Nimeni nu se împotriveşte creşterii pensiilor, toţi recunoaştem necesitatea acestui lucru, numai că este un proiect nesustenabil care va avea un impact colosal asupra bugetului. Legea trebuia mai bine gândită, făcute analize profunde, găsite soluţii care să micşoreze impactul bugetar, căutate şi identificate surse de acoperire. De fapt, PSD nu urmăreşte decât interesul imediat, acela de a stoarce voturi de la electoratul pensionar, lăsând greul cel mai mare pe seama guvernelor viitoare. Cum altfel să explici că se anunţă o creştere cu 40% chiar înainte de alegeri?”, a declarat Dobrovie.

Deputatul arată că, în conformitate cu legea, punctul de pensie va ajunge la următoarele valori:

Loading...

• 1.265 lei de la 1 septembrie 2019;

• 1.775 lei de la 1 septembrie 2020;

• 1875 lei de la 1 septembrie 2021.

Toate aceste creşteri vor avea un impact bugetar uriaş, care se împarte pe ani astfel:

• 8,4 mld lei în 2019;

• 24,8 mld lei in 2020;

• 58,1 mld lei in 2021;

• 81,1 mld lei în 2022.

„Cum va reuşi Guvernul Dăncilă să acopere suma din 2019, ţinând cont că deficitul bugetar total la 4 luni a ajuns la 11,4 mld lei (1,11% din PIB), iar bugetul asigurărilor sociale au înregistrat un deficit de 1,75 mld lei? Este un mister total! Ca să se înscrie în ţinta de maxim 3% deficit bugetar, nivel agreat cu UE, ar trebui să se facă o corecţie de 3 mld lei până la sfârşitul lui 2019. Dacă adăugăm la această corecţie impactul creşterii punctului de pensie, ajungem la o sumă de 11,4 mld lei. De unde se vor lua aceşti bani? Nimeni nu dă un răspuns concret la aceste întrebări. Teodorovici, Olguţa şi Budăi se mulţumesc să ne «asigure verbal» că vor fi bani, fără să ne nominalizeze sursele. Să fi descoperit guvernul PSD-ALDE o comoară în adâncuri?”, a afirmat Dobrovie.

Potrivit liberalului, responsabilitatea cea mai mare o va avea însă guvernul care se va instala după alegerile din 2020 şi acesta nu va mai fi al PSD, cu certitudine.

„În 2020 impactul bugetar al creşterilor de pensii va fi de 3 ori mai mare faţă de 2019, în 2021 va fi de 7 ori mai mare, iar în 2022 va fi de 9,5 ori mai mare. Cum va reuşi guvernul PSD-ALDE să acopere gaura? Împingând deficitul bugetar dincolo de limite, renunţând la investiţii şi la dezvoltare, apelând la împrumuturi care vor împovăra generaţiile viitoare!”, a precizat Dobrovie.

Loading...