Acasă Știri de actualitate Cum aflați online data exactă la care vă puteți pensiona la termen...

Cum aflați online data exactă la care vă puteți pensiona la termen sau anticipat

Casa Națională de Pensii Publice, pe site-ul www.cnpp.ro, a pus la dispoziția beneficiarilor o aplicație prin care orice persoană poate obține informații cu privire la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

Cei interesați pot afla anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, dar și la ce vârstă se pot pensiona anticipat, cu sau fără penalizare.

Modul de operare este extrem de simplu: persoana interesată introduce data nașterii și sexul (masculin/feminin) și un cod de verificare afișat pe ecran.

Loading...

În urma introducerii acestor date, pe ecran se afișează informații cu privire la data îndeplinirii condițiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, a condițiilor pentru pensie anticipată sau pensie anticipată parțială.

În plus, serviciul va arăta şi care este stagiul minim de cotizare pentru a ieşi la pensie, dar şi cât de mult va fi redusă pensia, în cazul în care persoana solicită pensia  anticipat parţială.

Informaţiile sunt calculate pentru condiţii normale de muncă în sectorul civil şi au caracter informativ.

Aplicația prin care vezi cum afli online vârsta de pensionare la termen și anticipată, în funcție de data nașterii, poate fi accesată AICI.

Procedura de obținere a unui cont online

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă daca acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea.

După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse următoarele etape:

• Se semnează cererea;

• Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie;

• Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.

Solicitantul trebuie să semneze apoi cererea şi să meargă cu ea la orice Casă Teritorială de Pensii împreună cu actul de identitate, unde aceasta va fi procesată. În urma procesării, solicitantul va primi pe adresa de email indicată un cont şi o parolă de utilizator cu ajutorul cărora va putea accesa oricând informaţiile personale, dar şi pe cele ale altor persoane în baza unor procuri eliberate în acest sens.

Beneficiarii serviciilor online ale portalului CNPP.ro sunt persoanele fizice. Acestea pot depune cereri privind pensiile și asigurările sociale, evidența contribuabililor, sistemul de accidente de muncă și boli profesionale și pot vizualiza datele din sistemul public de pensii.

În acest moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.

Loading...