Acasă Știri de actualitate Cuantumul ajutorului acordat veteranilor, văduvelor și accidentaţilor de război, majorat

Cuantumul ajutorului acordat veteranilor, văduvelor și accidentaţilor de război, majorat

Guvernul a aprobat majorarea de la 370 de lei la 400 de lei a cuantumului ajutorului anual acordat veteranilor, văduvelor și accidentaților de război în afara serviciului ordonat.

Legea nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, prevede că acestor categorii de persoane li se acordă un ajutor anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, al cărui cuantum se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi posibilităţile de susținere din bugetul de stat.

În anul 2017, cuantumul ajutorului anual a fost de 370 lei/persoană și au fost 10.066 de persoane beneficiare.

Loading...

Având în vedere că din datele transmise de Institutul Național de Statistică rezultă că prețurile chiriei, energiei termice și energiei electrice au crescut cu aproximativ 10% în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie 2017, Guvernul a decis să majoreze ajutorul acordat veteranilor, văduvelor și accidentaților de război.

De ajutorul anual vor beneficia 7.380 de persoane, din care 6.900 persoane plătite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, 247 de persoane plătite de Ministerul Apărării Naționale, 232 de persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informații.

Sumele destinate plății ajutorului anual care se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum și accidentaților de război în afara serviciului ordonat se suportă din bugetele aprobate Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații pe anul 2018.

”Vă reamintesc faptul că, la ședința solemnă de Guvern care a avut loc săptămâna trecută, la Alba Iulia, Executivul a decis o creștere semnificativă a indemnizațiilor pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război. Este vorba despre o majorare în medie de aproape cinci ori a acestor indemnizații: de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, și de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate. În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar”, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale se efectuează de către casele teritoriale de pensii publice.

Loading...