Acasă Știri de actualitate Constituie stagiu de cotizare doar perioadele pentru care s-a plătit CAS

Constituie stagiu de cotizare doar perioadele pentru care s-a plătit CAS

Din 2021, vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor.

Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei, potrivit unei prevederi din proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Mai exact, pentru ca o perioadă de muncă să fie luată în calcul ca stagiu de cotizare, va fi nevoie de plata efectivă a CAS pentru salariatul respectiv – plată care va rămâne, ca acum, în sarcina angajatorului.

Loading...

„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, scrie în proiectul noii legi a pensiilor.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunţat, la Antena 3, că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naţionale de Pensii şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuţiile către stat.

„ANAF va avea o bază de date pe care o va transmite Casei de Pensii, iar dumneavoastră veţi intra în dreptul numelui dumneavoastră, cu CNP-ul, şi veţi vedea şi numărul de puncte pe care le aveţi acum acumulate, ca să puteţi să vă faceţi calculul pensiei, şi, de asemenea, veţi putea vedea dacă angajatorul v-a plătit contribuţia. Ceea ce zic că este foarte important. (…) Avem fonduri europene şi vom avea o bază de date şi poţi să vezi de când te-ai născut şi până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Este în curs de creare această bază de date”, a declarat Vasilescu.

Olguța Vasilescu a menționat că baza de date va fi funcţională în momentul apariţiei Legii pensiilor.

De asemenea, la propunerea sindicatelor, va fi introdusă infracțiunea de stopaj la sursă, tocmai pentru a se evita situația în care angajatorul nu virează contribuțiile. Atunci vor putea interveni instituțiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal.

Legea pensiilor va fi definitivată la finalul acestui an sau la începutul anului 2019.

Loading...