Acasă Știri de actualitate Noua lege a pensiilor: Cine nu va mai beneficia de pensia de...

Noua lege a pensiilor: Cine nu va mai beneficia de pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate va fi acordată, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, numai celor care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani. 

Pensia de invaliditate va fi acordată celor care nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani (condiție la care se vor raporta autoritățile indiferent de cauza pentru care se cere această pensie ori de gradul de invaliditate).

În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale independente, în paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.

Loading...

Bolnavii de cancer şi SIDA nu vor mai primi pensie minimă garantată, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, ci ei vor face obiectul unei noi legi, prin care vor primi o indemnizaţie socială.

În prezent, persoanele bolnave de SIDA, cancer sau schizofrenie primesc pensie de invaliditate, indiferent cât au cotizat, conform prevederilor din legea pensiilor aflată încă în vigoare. În schimb, aceste categorii sunt scoase cu totul din noua lege a pensiilor. Articolul care prevedea în mod expres că aceştia primeau pensie de invaliditate a fost eliminat din proiectul legii. Noua lege introduce în schimb conceptul de „indemnizaţie socială”, care li se va aplica şi acestor persoane.

„Nu taie nimeni banii persoanelor bolnave de cancer sau HIV/SIDA! Persoanele care primesc pensie de invaliditate şi au minimum 15 ani vechime vor rămâne cu aceasta şi după intrarea în vigoare a noului pachet de legi. Persoanele care primesc în prezent pensie de invaliditate şi nu au minimum 15 ani vechime vor putea opta între pensia calculată pe baza contributivităţii şi indemnizaţia socială.

Persoanele bolnave de cancer sau HIV/SIDA, care nu au lucrat minimum 15 ani şi care nu vor fi deja pensionate la data intrării în vigoare a noului pachet de legi, vor primi indemnizaţie socială, care va fi mai mare decât actuala pensie minim garantată, pe care o primesc în prezent”, transmite Ministerul Muncii, într-o clarificare oferită pe subiect.

Ministerul mai reaminteşte că persoanele aflate în aceste categorii primesc şi prestaţie pentru handicap, iar persoanele bolnave de HIV/SIDA primesc, în plus, şi o normă de hrană.

Ministerul susţine că indemnizaţia socială va fi mai mare decât actuala pensie minim garantată. Pensia minimă garantată este, în prezent, de 640 de lei.

Loading...