Acasă Știri de actualitate Asociațiile de pensionari acuză Guvernul că menține pensiile speciale

Asociațiile de pensionari acuză Guvernul că menține pensiile speciale

Asociațiile de pensionari acuză Guvernul că menține pensiile speciale – de mii de lei – în timp ce unii unii pensionari abia trăiesc de pe o zi pe alta, relatează Europa FM.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii este acum în dezbatere publică.

Asociațiile de pensionari spun că nu sunt de acord cu unele modificări propuse de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Loading...

Deși cifrele arată că pensia medie lunară a crescut cu aproape 10% faţă de anul trecut, acest lucru nu se simte din cauza scumpirilor, susțin pensionarii.

Noua lege a pensiilor nu va repara una dintre marile nedreptăţi ale actualului sistem: cumularea pensiilor speciale cu cea publică.

Pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii, în timp ce beneficiarii de pensii speciale se vor bucura şi de pensia publică.

În luna iulie 2018, în România erau 5.017.363 de pensionari. Dintre aceștia, 9.084 sunt beneficiari de pensii speciale. Potrivit cifrelor venite dinspre Executiv, în iulie, pentru toate pensiile din sistemul public a fost achitată suma de 5,39 miliarde de lei. De asemenea, tot pentru luna iulie, statul român a plătit 83,9 milioane de lei pentru pensiile speciale.

Loading...