Acasă Știri de actualitate Aproximativ 260.000 de pensionari vor primi tichete de masă electronice. În ce...

Aproximativ 260.000 de pensionari vor primi tichete de masă electronice. În ce condiții

Guvernul a aprobat o măsură de sprijin pentru persoanele vârstnice, care va fi suportată din fonduri europene.

Astfel, persoanele care au peste 75 de ani şi o pensie de 704 lei vor beneficia de tichete de masă electronice.

„(…) O a treia măsură adoptată este destinată persoanele vârstnice. Este vorba despre tichetele de masă electronice pentru un număr de aproximativ 260.000 de pensionari. Condiţiile sunt cele legate de vârstă: persoanele vârstnice de peste 75 de ani urmează să beneficieze de această schemă de sprijin, cu condiţia să aibă o pensie socială de 704 lei, aşa cum astăzi avem cuprins în reglementările legale în vigoare. Este o măsură pe care Guvernul a aprobat-o şi care sprijină în mod direct partea de reţea HoReCa şi care are în vedere un buget de 100 de milioane de euro”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Loading...

Persoanele vizate de această măsură vor primi lunar tichete electronice în valoare de 180 de lei, pe care le pot folosi pentru a achiziţiona mese calde de la unităţile autorizate, a explicat Violeta Alexandru.

Tichete vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de mâncare și nu vor putea fi preschimbate în bani. De asemenea, persoanele care beneficiază de aceste tichete nu vor putea primi rest de bani, dacă este cazul, la achiziționarea meselor calde. Tichetele valorice vor fi electronice și vor fi alimentate lunar cu suma de 180 de lei. Acestea se vor putea folosi numai în unitățile care primesc astfel de tichete, listă pe care fiecare persoană o va primi la momentul acordării tichetului.

Cei care nu se pot deplasa și îndeplinesc condițiile de acordare a tichetelor valorice vor primi masa caldă aferentă la domiciliu.

Fiecare tichet valoric va fi înseriat sub un număr unic și va conține, printre altele, informațiile de identificare a titularului (nume, prenume, cod numeric personal), precum și perioada de valabilitate (un an de la data emiterii) și interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.

Titularul tichetului îl va putea folosi numai dacă prezintă și buletinul.

Ca să intre în posesia tichetelor valorice, pensionarii cu venituri la nivelul pensiei minime sociale trebuie să se înscrie pe listele ce vor fi întocmite de autoritățile publice locale.

Pentru aprobarea listelor finale cu cei care vor beneficia de aceste tichete, unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii și sectoarele Municipiului București) vor face anchete sociale sau vor apela la alte modalități de identificare a persoanelor vârstnice. Apoi, listele se centralizează la nivel de județ și se trimit către Ministerul Fondurilor Europene.

Loading...