Acasă Știri de actualitate Ajutor de deces 2019: Cuantumul ajutorului de înmormântare, majorat

Ajutor de deces 2019: Cuantumul ajutorului de înmormântare, majorat

Ajutorul de deces se acordă și în 2019, atunci când moare un salariat sau un pensionar (sau un membru al familiei acestora), persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului.

Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Valoarea ajutorului de deces urmează să se majoreze cu câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Loading...

Majorarea cuantumului ajutorului de înmormântare se regăsește în Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, document ce a fost lansat de curând în dezbatere publică de MFP și care, pentru a se putea aplica, are nevoie aprobarea Parlamentului, a președintelui țării și de publicare în Monitorul Oficial.

Concret, potrivit proiectului de buget, sumele care se vor acorda ca ajutor de deces vor fi:

  • în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 lei;
  • în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.

Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicită ajutorul privind cheltuielile de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ajutorul de deces se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de moartea unui membru de familie al acestora.

Ajutorul de deces trebuie solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare.

Mai multe detalii despre ajutorul de deces aveți AICI.

Loading...